Sensationele en historische zege op Ajax

12-08-2017

Wat een geweldige seizoensopener! Heracles verslaat de voor velen topfavoriet voor de titel Ajax met 2-1. Wie had dat verwacht? Het was bovendien een historische overwinning, want voor de laatste zege van Heracles op Ajax in de competitie moeten we meer dan een halve eeuw teruggaan, die dateert namelijk uit 1965. 

Het was de overwinning van het collectief, dat een enorme vechtlust en teamspirit aan de dag legde. Toch was het niet moeilijk om ook twee absolute uitblinkers aan te wijzen: Bram Castro en Brandley Kuwas. De eerste verrichtte spectaculaire reddingen, tjonge jonge wat mogen we blij zijn dat hij gebleven is, de tweede bereidde de eerste goal voor en maakte op sublieme wijze de winnende treffer.

Zoals verwacht lag het initiatief vanaf het begin bij Ajax, en dat bleef het ook 90 minuten lang. De eerste echte kansen waren echter voor Heracles, In de tiende minuut dwong Kuwas Ajax-keeper Onana om gestrekt te gaan, in de 17e minuut had Brahim Darri na het uitkappen van twee Ajacieden de openingstreffer op de pantoffel, maar zijn inzet was te slap. In het laatste kwartier van de eerste helft drong Ajax echter heel nadrukkelijk aan.  Heracles hield stand maar kwam zelf nauwelijks tot een enigszins dreigende aanval, de ballen werden naar voren gerost waarna Ajax opnieuw een aanval mocht opbouwen. De Amsterdammers hadden bij rust 77% balbezit gehad, 

In het tweede bedrijf draaide Ajax Heracles nog meer de duimschroeven aan. Dijks zag een schuiver op de paal van Castro's doel belanden. Na tien minuten wist Younes Tim Breukers, die tot dan toe verdedigend goed werk had geleverd maar vlak daarvoor geblesseerd was geraakt, van zich af te schudden om de bal af te leggen op de aanstormende Ziyech die de bal onhoudbaar voor Castro in het doel joeg, 0-1. Heracles wankelde, de 2-0 hing in de lucht, maar Ajax ging slordig met de kansen om.

Vanuit een omschakelmoment belandde de bal nog geen tien minuten na de openingstreffer bij Kuwas die vanaf de middenlijn een spurt inzette richting de achterlijn en laag voorgaf op de mee naar voren gekomen Paul Gladon, die met een knappe voetbeweging langs verdediger De Ligt en doelman Onana binnen tikte. Een echte Gladon-goal bracht Heracles plots op gelijke hoogte. Het publiek veerde op en ging ineens weer vol passie achter de zwart-witten staan. Heracles ging brutaler voetballen, combineerde goed, Joey Pelupessy en de voor Reuven Niemeijer ingevallen Jamiro Montero zaten de Ajacieden op de huid, het doel van Ajax werd met schoten van vlak buiten de zestien onder vuur genomen en de 2-1 leek dichterbij dan de 1-2. En die treffer kwam ook, van de voet van de briljante Kuwas die tegenover twee tegenstanders de bal loepzuiver in de verre hoek krulde. 

Daarna was het nog een tijd billenknijpen. Ajax trainer Keizer bracht Klaas Jan Huntelaar nog binnen de lijnen, maar net als tegen Nice was er voor hem geen heldenrol weggelegd. Het zat ook mee, dat moet ook gezegd, want o wat was Ajax een paar maal dicht bij de gelijkmaker. Maar Castro hield zijn doel, zij het soms met kunst en vliegwerk schoon. Wat een seizoensopener.

Of de uitslag wat zegt over de sterkte van het nieuwe Heracles? Nee. Daarvoor was het eigenlijk een te eenzijdige wedstrijd. Ook Stegeman erkende op de persconferentie dat hij niet echt goed kon inschatten waar het elftal stond. Maar deze overwinning is natuurlijk wel een geweldige opsteker. En wat ons ook goed moet stemmen:  nieuwelingen als Jeff Hardeveld en Monteiro, en misschien in iets mindere mate Van Hintum, maakten een puike indruk.

Voor een fotoverslag ga naar FOTOVERSLAGEN

 

Reageer op dit bericht

Reageer