Heracles maakt 't PSV wel erg makkelijk: 0-4

Kansen waren er genoeg, maar ze werden gemist

15-12-2018

Waar Heracles-PSV doorgaans een spannend duel oplevert - met meestal, maar niet altijd, PSV als stiekeme winnaar - was dat zaterdagavond helaas niet het geval. Na goed een half uur was de wedstrijd al nagenoeg gespeeld, toen PSV na klungelig verdedigen bij een corner op 0-2 kwam. Vlak voor rust ging Jesper Drost met gestrekt been in op een tegenstander, waardoor Heracles met tien man verder moest.

Maar het had een heel andere wedstrijd kunnen worden als Heracles de kansen die het creëerde, had benut. Met name Brandley Kuwas mocht zich dat aanrekenen. De aanvaller had in de derde minuut de openingstreffer voor het inschieten, maar faalde. Acht minuten later scoorde PSV wel uit zijn eerste echte aanval.

Bij 0-2 had Kuwas er vlak voor rust alsnog een wedstrijd van kunnen maken. Hij ging alleen op keeper Zoet af maar schoof de bal naast het doel. Door defensief te blunderen en de kansen niet te verzilveren, plus de onnodige rode kaart van Drost, maakte Heracles het PSV wel erg makkelijk.

In de tweede helft veerde Heracles nog even op, zowaar leek de ploeg het PSV toch nog lastig te gaan maken, maar de opleving was van korte duur. In de slotfase liep PSV nog uit naar 4-0, tussendoor stopte Janis Blaswich nog een penalty nadat invaller Czyborra een inzet op de lijn had gekeerd door zijn handen te gebruiken. De af en toe zeer kinderachtig fluitende Higler reduceerde Heracles daarop tot negen man.

Frank Wormuth kon het in zijn reactie niet nalaten om wat sarcastisch te schamperen op de scheids, 'aber das hat man zu akzeptieren'. Hij compimeenteerde zijn ploeg dat het er in de tweede helft toch nog alles aan had gedaan en was blijven vechten. Mark van Bommel sprak van een 'volwassen' overwinning en vond het een topprestatie om in Almelo te winnen, waar tot nu toe alleen Feyenoord met drie punten was weggegaan.

Tja. Maar weer is er een wedstrijd gespeeld waarin we al vroeg kansloos waren. In plaats van 4-3-3 had Wormuth gekozen voor een 4-4-2 opstelling, gokkend op de counter met Kuwas en Peterson. Dalmau was het slachtoffer van de tactiek. Voor hem stond Drost erin als vierde middenvelder. Heracles moest het met die taktiek vooral hebben van individuele acties, waarbij met name Lerin Duarte zich onderscheidde.

Heracles is nu afgezakt naar de zevende plek en kan zondag, afhankelijk van de andere uitslagen, nog verder zakken. Komend weekend moeten er uit bij Excelsior absoluut punten worden gepakt om de vrije val te stoppen. Natuurlijk, achtste of negende is een plek waar Heracles zich niet voor hoeft te schamen. Maar toch. Met slechts drie puntjes in december zou de kalkoen met kerst toch wel eens heel wat minder kunnen smaken.Reacties

Wel jammer dat Fledderus zo tekeer ging tegen de scheids in de catacomben.
Moet hij in zijn functie al helemaal niet doen, maar goed dat is de voetbalwereld.
Het gaat er niet om wat je kunt, maar om wie je kent.

Door Jacco op 17-12-2018 om 13:38

We hebben niet verloren of 1 punt kunnen halen door Higler, niet door de VAR, niet door het spelsysteem maar door effectiviteit en kinderlijk verdedigen van onze kant. Verder had ik de indruk dat PSV op 80 procent van hun kunnen speelde en we never nooit hadden kunnen winnen. Kwaliteitsverschil was gewoon te groot. Ik heb in de 2e helft een team met 10 man zien strijden, daarvoor verdienen de spelers een compliment. Al onze teleurstelling en frustratie is overtrokken. Je verliest van de landskampioen en je mist zelf drie 100 procent kansen en je ziet één van onze spelers een hele domme overtreding maken die diep rood is. Vervolgens moet je met 10 man één helft verder tegen een zeer geroutineerd team met veel scorend vermogen. Is het dan niet vreemd dat je verliest! Als je wint zijn de spelers top, verlies je dan ligt het aan de keus van de trainers, dat is mij wat te simpel. PSV heeft op alle posities betere spelers en dan verlies je, zeker als je met 10 man moet spelen.

Door Humphrey op 17-12-2018 om 10:40

De VAR had gelijk in het geval van Drost, was een vette rode kaart. BIj Czyborra had Higler ook niet kunnen ingrijpen, hij stak zijn armen niet uit, hield ze voor zijn lichaam als natuurlijke impuls, zeg maar. Maar wat doet het ertoe. Met 4-4-2 op je eigen helft gaan staan en de tegenstander laten komen, dat was geen goed plan. Ik hoop met Ome Jan dat Wormuth daar nou eens mee stopt om telkens te veranderen en inziet dat we niet 15 of 16 gelijkwaardige spelers hebben. Die hebben we niet. Drost, Van Nieff, Sama: die zijn duidelijk minder dan veel andere spelers, helaas.

Door Draaier op 16-12-2018 om 12:39

Citaat van Frank "see the facts" inderdaad Frank de feiten zijn dat we de laatste weken slecht verdedigen en slecht scoren. Voor mijzelf kan ik zeggen dat je positieve instelling aangaande het aantal basisspelers en wisselende opstellingen (lees aanpassen aan de tegenstander) volledig mislukt is. Dit is in de tweede helft van de competitie zeker recht te zetten. We hebben voldoende kwaliteit om in de middenmoot te eindigen. Stel mij/ons niet teleur Frank.

Door Ome Jan op 16-12-2018 om 12:01

Bij tijd en wijle goed voetbal van Heracles maar de gloeilampen waren over de hele wedstrijd beter. Met het verzilveren van een handvol goede kansen was een punt voor Heracles mogelijk geweest.

En wie er nog aan twijfelde, kon het ook gisteravond zien: de VAR van de KNVB is er voor om in twijfelgevallen het voordeel aan PSV, Ajax en F’noord te geven. Geen eerlijker arbitrage door de VAR maar slechts een versterking van het bevoordelen van deze clubs.

Door Jales op 16-12-2018 om 10:40

Reageer op dit bericht

Reageer