Nieuws

Eerst even over de regels. Dit seizoen plaatsen de nummers 4 t/m 7 zich voor de play-offs om een ticket in de voorronde van de Europa League. Mocht Ajax de beker winnen dan plaatsen de nummers 5 t/m 8 zich. Kijkend naar de stand op dit moment maakt het dus niets uit of Willem II ons nog inhaalt. Het gaat er vooral om dat we de nummers 8 c.q. 9 en lager voor blijven.

Historie

Drie keer wisten we ons te kwalificeren voor de play-offs. De eerste keer was in 2010. Na een goed seizoen onder Gertjan Verbeek waarin we als zesde eindigden, leek het in Kerkrade goed te gaan tegen nummer 9 Roda JC. Een late gelijkmaker (1-1) van Bas Dost zorgde voor een goede uitgangspositie voor de return. Toen Darl Douglas 1-0 scoorde was de volgende ronde in zicht, maar helaas, een eigen goal van Antoine van der Linden zorgde 10 minuten voor tijd voor de gelijkmaker. Zelfs een verlenging bleek niet haalbaar, in de 92eminuut scoorde Bodor en een 1-2 nederlaag was ons deel.

Het jaar daarop, onder Peter Bosz, leek het opnieuw goed te gaan. Thuis tegen Fc Groningen waren we oppermachtig. Na een kwartier was het al 2-0 door Samuel Armenteros en Darl Douglas. Ivens zorgde voor 2-1 en na rust was het weer Samuel Armenteros die scoorde. Daarna regende het kansen voor Heracles, maar het was Groningen dat middels Bacuna scoorde. De 3-2 bleek in Groningen niet genoeg. Na een 2-0 achterstand kwam de tegentreffer van Glynor Plet vlak voor tijd te laat. Pas in 2016 lukte plaatsing voor Europa wel. Na vier geweldige wedstrijden tegen Fc Groningen en Fc Utrecht was het op 22 mei een historische dag.

Gemiddeld over de laatste tien seizoenen heb je 45, 46 punten nodig om je te plaatsen. In 2015 had je 51 punten nodig, in 2013 was 41 punten genoeg.

Programma

Wij spelen nog thuis tegen NAC, Heerenveen en Excelsior. Uit tegen Feyenoord, AZ en PSV. Uit zijn geen punten te verwachten, misschien bij een goede dag tegen Feyenoord. Thuis zal er gewonnen moeten worden van NAC en Excelsior. We komen dan op 42 +6 = 48 punten. Dat moet op zich genoeg zijn, maar of dat ook dit seizoen geldt? Een paar punten extra, tegen Heerenveen bijvoorbeeld, zou mooi zijn. De twee belagers van Heracles zijn Groningen en Heerenveen - want of Willem II nou achtste wordt en wij zevende of andersom doet er niet toe.

Groningen (38 punten) speelt nog thuis tegen Excelsior, Ajax en Fortuna en uit tegen Heerenveen, PEC en Emmen.
Heerenveen (36 punten) speelt thuis tegen Groningen, VVV en NAC. Ze moeten naar Feyenoord, Emmen, Heracles en Utrecht.

Groningen is duidelijk de belangrijkste concurrent en heeft een niet al te zwaar programma.

Vervolg artikel
Op dit artikel volgt vrijdag nog een vervolg dat ingaat op de vraag: als we de play-offs halen, hebben we er dan ook wat te zoeken?

In een wedstrijd die een gezapige eerste en een spectaculaire tweede helft kende, moest Heracles dinsdagavond buigen voor Willem II: 3-4. Het had niet veel gescheeld of Heracles maakte een 0-3 en een 2-4 achterstand goed. In de extra tijd weigerde de overigens goed fluitende, in de Eredivisie debuterende scheidsrechter Sander van der Eijk in een duw in de rug van Adrian Dalmau in het doelgebied een overtreding te zien, anders had Heracles wellicht toch nog met een punt het strijdperk verlaten. Maar het mocht niet zo zijn.


Zoals gezegd, de eerste helft was nogal mat. De vonken vlogen er bepaald niet van af. Heracles nam aanvankelijk het initiatief, zonder echter gevaarlijk te worden. Gaandeweg zakte de ploeg terug, de opbouw verliep steeds trager en moeizamer. Aan beide zijden deed zich welgeteld één gigantische kans voor, Brandley Kuwas schoot echter hoog over en Willem II werd door de lat van een doelpunt afgehouden. In het laatste kwartier voor rust drongen de Tilburgers meer aan, ze voetbalden makkelijker dan Heracles. Vlak voor rust leidde knullig balverlies van Jesper Drost tot de 0-1 ruststand van de voet van Alexander Isak, een 19-jarig Zweeds supertalent dat de Tilburgers sinds de winterstop (en het vertrek van Fran Sol) huren van Borussia Dortmund.

In de

tweede helft leek het al snel gedaan met Heracles. Na tien minuten speelde Lerin Duarte de bal in de voeten van een tegenstander die op wederom Isak passte, die dit keer vanaf de rechter kant met een strak schot via de paal de 0-2 aantekende. Heracles leek daarna even helemaal de weg kwijt, het doel van Janis Blaswich fungeerde als een schiettent en toen algauw de 0-3 viel, leek het pleit definitief beslecht. Ditmaal was Isak de aangever.

Toen Brandley Kuwas vlak daarna echter schitterend binnen schoot, was er ineens weer hoop. Het publiek vuurde de ploeg hartstochtelijk aan, Heracles liet ineens zijn tanden zien en vocht voor elke bal. Dalmau wist via een been van een tegenstander Joey Konings te bereiken die alleen voor de keeper koelbloedig afrondde, 2-3. Er waren nog tien minuten te spelen. Heracles ging op jacht naar de gelijkmaker en stichtte met onder meer een uitstekende Lennart Czyborra via de linkerflank voortdurend gevaar, maar kreeg het deksel op de neus toen de Tilburgers in een messcherpe counter terugsloegen, 2-4. Het beslissende passje kwam van Isak.

Nog gaf Heracles zich niet gewonnen. Dalmau kopte een voorzet van Kuwas tegen de touwen, 3-4. Zou het dan toch nog? Er kwamen vijf minuten speeltijd bij, maar tot een gelijkmaker kwam het niet, al was de ploeg er nog een enkele maal dichtbij. En als de scheids die duw in de rug van Dalmau, die volgens tv-beelden toch een duidelijk onregelmentaire actie was, met een penalty had bestraft... Tja, als.

Heracles verloor zo deze 'zespuntenwedstrijd'. Willem II is tot op twee punten genaderd. Groningen en Heerenveen volgen daarachter. Heracles zal zaterdagavond moeten winnen van NAC gelet op het resterende programma. Er komen uitwedstrijden aan tegen Feijenoord, AZ en PSV. Thuis ontvangt de ploeg nog Heerenveen en Excelsior. Het zal er om gaan spannen. Het is te hopen dat de ploeg toch zelfvertrouwen put uit deze nederlaag en eindelijk eens vanaf minuut één met het mes tussen de tanden gaat spelen.

Ook op bezoek bij De Graafschap zat het Heracles bepaald niet tegen. De ploeg boog dankzij twee mooie schoten van Brandley Kuwas en Lerin Duarte in de tweede helft een achterstand van 1-0 om in een voorsprong van 1-2, wat tevens de eindstand werd.

In de eerste helft waren de veel energiekere superboeren heer en meester en kwam Heracles er nauwelijks aan te pas. De gastheren wisten echter slechts een van de vele kansen te verzilveren. Daardoor stond het bij rust slechts 1-0, terwijl het ook 3-0 of 4-0 had kunnen staan.

Wat dat betreft vertoonde de wedstrijd een opmerkelijke parallel met de vorige, tegen Vitesse, en eigenlijk ook met die weer daarvoor, bij Emmen. Heracles toonde zich ook toen buitengewoon effectief in het benutten van de schaarse kansen, terwijl de tegenstanders veruit het beste van het spel hadden. Na de twee goals was De Graafschap nog wel enkele malen dichtbij de gelijkmaker, maar het aluminium en (wederom) uitstekend keeperswerk van Janis Blaswich stonden in de weg.

Frank Wormuth gaf na afloop volmondig toe dat de overwinning bepaald geen afspiegeling was van het wedstrijdbeeld en dat de gastheren minstens een gelijkspel hadden verdiend. Maar hij voegde er ook aan toe dat Heracles niet voor niets in de subtop meedraait.

Dankzij de winst stootte Heracles zaterdagavond zelfs door tot de vijfde plek op de ranglijst. De play offs komen steeds dichterbij.

Drie kopgoals, twee van Adrián Dalmau en een van Dario van den Buijs, hebben Heracles zaterdagavond de zege bezorgd op Vitesse: 3-2. Thuiswedstrijden tegen Vitesse kennen niet zelden een opmerkelijk verloop en dit duel was daar ook een voorbeeld van.

Vitesse schoot uit de startblokken maar na vier minuten was het Heracles dat bij de eerste de beste aanval op voorsprong kwam. Na goed voorbereidend werk van Kristoffer Peterson kopte Dalmau van dichtbij raak. Lang kon Heracles niet van de voorsprong genieten, even later stond het alweer gelijk toen Heracles de bal uit een corner niet voldoende weg wist te werken. Het was de 23e goal die Heracles vanuit een standaardsituatie moest incasseren dit seizoen.


Vitesse had daarna veruit het beste van het spel en had kansen om op voorsprong te komen, maar weer was Heracles effectiever in het benutten van kansen. Weer Dalmau zorgde als een duveltje uit een doosje koppend voor een nieuwe voorsprong. Hij was zijn tegenstanders te slim af na een strakke voorzet van Brandley Kuwas.

Hoewel Vitesse met tien man kwam te staan na twee gele kaarten voor Clark, wisten de Arnhemmers op slag van rust toch voor de tweede keer op gelijke hoogte te komen. Björn Kuipers wees na raadpleging van de VAR naar de stip, Peterson had zijn elleboog te ver van zijn lichaam gehouden om een schot op doel te keren.

In de tweede helft was Heracles de bovenliggende partij, Vitesse gokte op de counter. Na een uur spelen kwamen de zwart-witten voor de derde keer op voorsprong. Van den Buijs deed het ook met zijn hoofd, uit een voorzet van Wout Droste. Het was zijn eerste goal in de Eredivisie.

Het bleek de winnende treffer, al was het tiental van Vitesse enkele malen nog dichtbij de gelijkmaker. Blaswich, het aluminium en eigen slordigheid zorgden er echter voor dat de Arnhemmers niet nogmaals langszij kwamen.

Een belangrijke overwinning. Heracles verstevigde zijn positie in de subtop. De play-offs zijn weer een stukje dichterbij gekomen. Anders dan in het recente verleden spreken de spelers die ambitie nu ook hardop uit. Voetballend zal het echter wel beter moeten. Dat Dalmau er de laatste tijd vrolijk op los scoort - hij staat nu derde op de topscorerlijst - is wel iets dat de burger moed geeft. Als hij zo doorgaat, kan Heracles nog enorm veel plezier aan de Spanjaard beleven.


Een vreselijk slecht Heracles heeft zondagmiddag op bezoek bij Emmen een punt gehaald waar het eigenlijk niet eens recht op had. De formatie van Wormuth begon onttzettend slap aan de wedstrijd, laconiek en ongeconcentreerd, terwijl de ploeg toch iets recht te zetten had na de zeperd tegen Utrecht. Heracles kwam nauwelijks over de middenlijn of de bal was al weer ingeleverd bij de thuisploeg.

De 0-1-voorsprong voor de Almeloërs na een kwartier kwam dan ook volkomen uit de lucht vallen. Heracles was nog niet in de buurt van het doel van Emmen geweest toen het een corner kreeg. Rossmann kopte de bal in de doelmond waar Dalmau volkomen vrij gelaten binnen kon koppen. Het bleef ook het enige wapenfeit van Almelose zijde. Emmen joeg op de gelijkmaker, zette Heracles vast op eigen helft, en in het laatste kwartier voor de rust had de thuisploeg ook enkele hele en halve kansen om de stand gelijk te trekken.

Op slag van rust kwam Heracles met tien man te staan na twee domme overtredingen van Breukers. Zijn tweede gele kaart was wel discutabel, maar toch, zoiets moet een ervaren man als Breukers niet overkomen.

Na rust, terwijl het veld door de sneeuw wit kleurde en met oranje ballen verder werd gespeeld, ging Emmen door met de jacht op de gelijkmaker. Er deden zich dotten van kansen voor, maar ze waren stuk voor stuk niet besteed aan de roodwitten. Heracles stond met de rug tegen de muur en wist zich nauwelijks onder de druk uit te spelen, al bleef het met kunst en vliegwerk overeind. De gelijkmaker hing in de lucht maar het duurde tot de 85e minuut tot die ook daawerkelijk viel. In de extra tijd, vijf minuten, kwam Heracles er zo waar een paar maal uit maar de counters werden slecht uitgespeeld. Een overwinning zou ook onverdiend zijn geweest.

Heracles mocht niet klagen over het punt. Tegen een armoedige, technisch zeer beperkte tegenstander als Emmen was toch wel heel wat meer verwacht. Zeker na vorige week. Waar was het lef, waar was de felheid, de inzet, de intentie om te winnen? Niks van gezien. En dat kan zeker niet op het conto van de Emmenaren worden geschreven of geweten worden aan de rode kaart voor Breukers.. Heracles stelde vanaf de allereerste minuut enorm teleur door op alle fronten niet thuis te geven.