Nieuws

Ga naar Fotoverslagen (linksboven) voor foto's van het slotfeest zondagmiddag 12 mei 2019 in het home. Wil je een foto hebben? Mail dan naar info@hartvoorheracles.nl

Met 4-2 voorstaan tegen de nummer 17 van de Eredivisie met nog een half uur te spelen en dan met 4-5 verliezen, onder meer door twee goals in de laatste twee minuten van de wedstrijd weg te geven. Kan dat? Ja, dat kan en Heracles bewees het zondagmiddag. Wat een stelletje knoeiers. De toeschouwers konden hun ogen bijna niet geloven.

De laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie was daarmee ook een bizarre illustratie van dit uiterst wisselvallig verlopen seizoen. Heracles ging immers over bergen en door dalen, de ene week werd overtuigend gewonnen, de andere week werd het kansloos afgedroogd. Die wisselvalligheid zat tot in het extreme in de wedstrijd tegen Excelsior.

Tweemaal wist het slap begonnen Heracles een achterstand weg te werken. Toen Adrián Dalmau vlak na rust met zijn tweede treffer de 2-2 intikte zette de ploeg aan en ging het over de gasten heen. Ineens was er dan toch vuur in het spel gekomen. Dalmau maakte er al snel 3-2 van, zijn negentiende dit seizoen en even later zette Lerin Duarte, ingevallen voor de weer zeer matige Jesper Drost, met een fantastisch afstandsschot Heracles op 4-2. Het leek het startsein voor een doelpuntenfestijn, maar dat kwam er niet van, integendeel.

De 5-2 leek er enkele keren wel aan te komen maar met name Kuwas en Kristoffer Peterson faalden opzichtig in de afwerking en de passing. Heracles zakte terug, het vuur leek wat te doven, alsof ze de klus hadden geklaard. Excelsior herpakte zich, drong aan en wist zowaar te scoren, 4-3. Ook daarna deden zich voor Heracles nog mogelijkheden voor om opnieuw afstand te nemen en de wedstrijd in het slot te gooien, maar ze werden stuk voor stuk om zeep geholpen door slordigheden. In de slotminuten drong Excelsior aan en stortte Heracles helemaal in. Achterin schutterde men zo opzichtig dat het pijn aan de ogen deed. De ploeg stond er bij en keek ernaar. Twee tegengoals in de laatste twee minuten, hoe krijg je het voor mekaar. Wat een feestelijke middag leek te worden, draaide uit op een enorme afknapper.

De teleurstelling was bij veel toeschouwers zo groot dat ze geen gehoor gaven aan de oproep van de speaker om na de wedstrijd toch vooral te blijven zitten om de vertrekkende spelers uit te zwaaien. Het werd een troosteloze ceremonie in een nagenoeg leeg stadion.

Wormuth was na afloop woedend. 'Kennelijk hebben we niet genoeg spelers die tegen druk bestand zijn,' concludeerde hij. Dat Heracles dankzij de overwinning van Emmen toch zeker is van deelname aan de play offs, zei hem ook even niks. Hij was ontdaan en ontluisterd, sprak van een schande. Toch mag hij zichzelf ook wel eens achter de oren krabben. Als je vindt dat je deze wedstrijd gewoon moet winnen, waarom begin je dan niet met Duarte, toch de meest creatieve en dynamisch middenvelder, in plaats van Drost die in de aanval voortdurend een vertragende factor is. Maar nee, de trainer moest er weer een moeilijke puzzel van maken wie hij op zou stellen - zoals zo vaak dit seizoen. En waarom Peterson er niet eens uithalen als hij geen man voorbij komt, ballen verprutst, geen fatsoenlijke pass kan geven en vooral tegen zichzelf aan het voetballen is? Zijn optreden deze middag zal hem in elk geval geen extra interesse van 'grotere' cubs hebben opgeleverd.

Wat hebben we in de play offs te zoeken, hoorde je links en rechts schamperen. Maar de play offs kennen natuurlijk eigen wetten. Veel zelfvertrouwen voor de play offs heeft Heracles echter niet getankt. Misschien dat de ploeg daar woensdagavond alsnog wat aan kan doen. Niemand die het verwacht, maar het zou wel typisch Heracles zijn, wisselvallig als de ploeg dit seizoen is....
Heracles heeft dinsdagavond op bezoek bij AZ geen punten weten te pakken. Het werd een nipte 2-1-overwinning voor de Alkmaarders, die zich daarmee zo goed als verzekerden van de vierde plaats in de eindranglijst. Heracles staat er nog altijd goed voor met het oog op de play-offs, maar is daar nog niet zeker van.

Op de overwinning van AZ viel weinig af te dingen. AZ maakte gewoon meer aanspraak op de overwinning, het was de bovenliggende partij. Wederom was het Janis Blaswich die ons op de been hield door enkele fantastische reddingen. Met wat meer geluk en wat meer scherpte bij onder meer Adrián Dalmau had Heracles er wellicht nog wel een puntje uit kunnen slepen, eerlijk is eerlijk: AZ creéerde veel meer kansen en won dus terecht.

Vlak voor rust bracht Brandley Kuwas de gelijkmaker op het bord na goed voorbereidend werk van Lennard Czyborra. Dat gebeurde in een fase waarin Heracles eindelijk uit zijn schulp kroop en het betere van het spel had. Na rust was het echter weer AZ dat de klok sloeg. Na een kwartier pakte het wederom een voorsporng. Invaller Joey Konings kreeg op het laatst nog een kans op een tweede gelijkmaker, maar hij stuitte op de doelman.

Heracles pakte zaterdagavond drie belangrijke punten tegen NAC maar wat ging het moeizaam. De ploeg had in de eerste helft een licht overwicht, in de tweede helft was het helemaal éénrichtingsverkeer, maar combinerend noch met afstandsschoten lukte het de Bredase muur te slechten. De combinaties liepen telkens vast zodra de zestien was bereikt, de schoten van Kristoffer Peterson, Lerin Duarte en Brandley Kuwas gingen over of naast. Het voetbal was van beide kanten erg pover en aangezien Heracles heel moeilijk echte kansen wist te creëren was het voor het publiek niet bepaald genieten geblazen.

Het was een 'Geduldspiel', zei Frank Wormuth na afloop. Het geduld werd in de tachtigste minuut dan eindelijk beloond toen Kuwas met een fraaie voorzet Peterson wist te bereiken die van dichtbij inkopte. Eindelijk was de ban gebroken.

Wormuth nam ook het woord 'langweilig' in de mond, maar maakte zijn spelers wel complimenten voor het feit dat ze geleerd hadden van de nederlaag dinsdag tegen Willem II door geen ruimtes weg te geven en keihard bleven werken. 'Ein Arbeitssieg'.

Op de overwinning viel niks af te dingen, beaamde ook coach Ruud Brood van NAC, wiens ploeg eigenlijk niks klaarmaakte en liet zien dat het niet voor niets hekkesluiter is.

Een dik verdiende zege dus en een broodnodige met het oog op het zware uit-programma met Feyenoord, AZ en PSV als tegenstanders. Voorlopig staat Heracles stevig op een plek die recht geeft op de play-offs.


Mochten we de play-offs halen, hebben we er dan wel wat te zoeken? Die vraag hoor je nog wel eens zo links en rechts.

Tja als je op een plek eindigt die recht op plaatsing geeft heb je er altijd wat te zoeken. Zijn we dan kansloos tegen bijvoorbeeld Vitesse of Utrecht?

Dit seizoen verloren we drie van de vier wedstrijden tegen hen en de thuiswedstrijd tegen Vitesse wonnen we bepaald geflatteerd. En laten we eerlijk zijn, het zit dit seizoen niet echt tegen.

Maar ja, we blijven Heracles waarmee maar gezegd wil zijn dat je het nooit weet. Halen we het niveau Willem II- en Vitesse-thuis, en VVV- en Emmen-uit, om maar wat te noemen, dan zijn we kansloos. Spelen we zoals uit en thuis tegen Ajax, Heerenveen-uit, AZ-thuis en Fortuna-thuis, dan hebben we wel degelijk kansen tegen elke tegenstander.

Zaterdag NAC

De Bredanaars staan onderaan, dus daar behoren we van te winnen. En daar moeten we ook van winnen gelet op de rest van ons programma. Maar NAC won woensdag voor de eerste keer buitenshuis, bij Excelsior. Daarvoor werden in uitwedstrijden maar drie punten gehaald door gelijk te spelen bij Den Haag, PEC en Groningen.
Op papier een makkie dus, maar NAC vecht voor haar laatste kans, dus makkelijk wordt het niet. Of NAC voluit op de winst gaat spelen valt te betwijfelen, daar is Ruud Brood de trainer niet naar. Hij zal ongetwijfeld hebben gekeken hoe Willem II het van de week aanpakte. Afwachten, Heracles laten komen en dan proberen toe te slaan.

Hopelijk krijgen we wel een betere arbiter en een betere VAR dan in Breda. De doodschop die de notoire schopper Kali uitdeelde was niet rijp voor rood, maar donkerrood. Makkelie en VAR oordeelden anders en vonden geel genoeg. Overigens is de heer Kali door Brood weer teruggehaald bij de selectie, dus hij zal waarschijnlijk meedoen (allemaal fluiten zodra hij aan de bal is).

Mocht Heracles in goede vorm steken dan doet de ploeg er goed aan om het doelsaldo te verfraaien. Twee jaar geleden liepen we de play-offs mis door een slechter doelsaldo dan Groningen en Heerenveen. Ook nu is het spannend: ons saldo is nu -4, dat van Groningen -3 en van Heerenveen -5 (net als Willem II). Wel opvallend: teams in beeld voor de play-offs met een negatief doelsaldo.

Kristoffer Peterson keert terug in de basis ten koste van Jesper Drost. Dat is alvast een opsteker.

Scheidsrechter is Richard Martens. Hij heeft Heracles nog niet eerder gefloten. Het wordt zijn tiende wedstrijd in de Eredivisie