Nieuws

Het ziet ernaar uit dat Heracles na dit seizoen afscheid neemt van Wout Droste, Sebastian Jakubiak en Jeff Hardeveld. De club heeft de verbintenissen met hen opgezegd. Dat is ook gebeurd met de verbintenissen met Tim van de Berg en Zeki Erkilinc.

Clubs moeten aflopende contracten van spelers van wie ze mogelijk afscheid willen nemen voor 1 april opzeggen. Doen ze dat niet, dan wordt de verbintenis stilzwijgend onder dezelfde voorwaarden automatisch verlengd. In principe is het dus ook nog mogelijk dat club en speler na 1 april een nieuwe contract aangaan. Of dat gebeurt met Droste, Jakubiak en Hardeveld is echter zeer de vraag.

Wout Droste heeft hier vier jaar gespeeld. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat hij tot vaste rechtsback uit zou groeien, maar uiteindelijk moest hij toch Tim Breukers voor zich dulden. Jakubiak groeide vorig seizoen uit tot een vaste kracht maar raakte in de zomer geblesseerd. Hardeveld was vorig seizoen ook vaste kracht maar raakte nog eerder, in februari 2018, geblesseerd en traint sinds kort weer volop mee.

Heracles heeft de opties in de contracten met Brandlay Kuwas en Kristoffer Peterson gelicht, waardoor ze nu tot medio 2020 vast liggen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze ook volgend seizoen bij Heracles zullen spelen, alleen moet een club die belangstelling heeft dan wel een transfersom betalen.

Tim Breukers mag ook blijven, terwijl de club nog in gesprek is met Lerin Duarte. Verder wil men ook nog om tafel met Merkel en de aan Den Bosch verhuurde Vincent Vermeij en

Drie kopgoals, twee van Adrián Dalmau en een van Dario van den Buijs, hebben Heracles zaterdagavond de zege bezorgd op Vitesse: 3-2. Thuiswedstrijden tegen Vitesse kennen niet zelden een opmerkelijk verloop en dit duel was daar ook een voorbeeld van.

Vitesse schoot uit de startblokken maar na vier minuten was het Heracles dat bij de eerste de beste aanval op voorsprong kwam. Na goed voorbereidend werk van Kristoffer Peterson kopte Dalmau van dichtbij raak. Lang kon Heracles niet van de voorsprong genieten, even later stond het alweer gelijk toen Heracles de bal uit een corner niet voldoende weg wist te werken. Het was de 23e goal die Heracles vanuit een standaardsituatie moest incasseren dit seizoen.


Vitesse had daarna veruit het beste van het spel en had kansen om op voorsprong te komen, maar weer was Heracles effectiever in het benutten van kansen. Weer Dalmau zorgde als een duveltje uit een doosje koppend voor een nieuwe voorsprong. Hij was zijn tegenstanders te slim af na een strakke voorzet van Brandley Kuwas.

Hoewel Vitesse met tien man kwam te staan na twee gele kaarten voor Clark, wisten de Arnhemmers op slag van rust toch voor de tweede keer op gelijke hoogte te komen. Björn Kuipers wees na raadpleging van de VAR naar de stip, Peterson had zijn elleboog te ver van zijn lichaam gehouden om een schot op doel te keren.

In de tweede helft was Heracles de bovenliggende partij, Vitesse gokte op de counter. Na een uur spelen kwamen de zwart-witten voor de derde keer op voorsprong. Van den Buijs deed het ook met zijn hoofd, uit een voorzet van Wout Droste. Het was zijn eerste goal in de Eredivisie.

Het bleek de winnende treffer, al was het tiental van Vitesse enkele malen nog dichtbij de gelijkmaker. Blaswich, het aluminium en eigen slordigheid zorgden er echter voor dat de Arnhemmers niet nogmaals langszij kwamen.

Een belangrijke overwinning. Heracles verstevigde zijn positie in de subtop. De play-offs zijn weer een stukje dichterbij gekomen. Anders dan in het recente verleden spreken de spelers die ambitie nu ook hardop uit. Voetballend zal het echter wel beter moeten. Dat Dalmau er de laatste tijd vrolijk op los scoort - hij staat nu derde op de topscorerlijst - is wel iets dat de burger moed geeft. Als hij zo doorgaat, kan Heracles nog enorm veel plezier aan de Spanjaard beleven.


Een vreselijk slecht Heracles heeft zondagmiddag op bezoek bij Emmen een punt gehaald waar het eigenlijk niet eens recht op had. De formatie van Wormuth begon onttzettend slap aan de wedstrijd, laconiek en ongeconcentreerd, terwijl de ploeg toch iets recht te zetten had na de zeperd tegen Utrecht. Heracles kwam nauwelijks over de middenlijn of de bal was al weer ingeleverd bij de thuisploeg.

De 0-1-voorsprong voor de Almeloërs na een kwartier kwam dan ook volkomen uit de lucht vallen. Heracles was nog niet in de buurt van het doel van Emmen geweest toen het een corner kreeg. Rossmann kopte de bal in de doelmond waar Dalmau volkomen vrij gelaten binnen kon koppen. Het bleef ook het enige wapenfeit van Almelose zijde. Emmen joeg op de gelijkmaker, zette Heracles vast op eigen helft, en in het laatste kwartier voor de rust had de thuisploeg ook enkele hele en halve kansen om de stand gelijk te trekken.

Op slag van rust kwam Heracles met tien man te staan na twee domme overtredingen van Breukers. Zijn tweede gele kaart was wel discutabel, maar toch, zoiets moet een ervaren man als Breukers niet overkomen.

Na rust, terwijl het veld door de sneeuw wit kleurde en met oranje ballen verder werd gespeeld, ging Emmen door met de jacht op de gelijkmaker. Er deden zich dotten van kansen voor, maar ze waren stuk voor stuk niet besteed aan de roodwitten. Heracles stond met de rug tegen de muur en wist zich nauwelijks onder de druk uit te spelen, al bleef het met kunst en vliegwerk overeind. De gelijkmaker hing in de lucht maar het duurde tot de 85e minuut tot die ook daawerkelijk viel. In de extra tijd, vijf minuten, kwam Heracles er zo waar een paar maal uit maar de counters werden slecht uitgespeeld. Een overwinning zou ook onverdiend zijn geweest.

Heracles mocht niet klagen over het punt. Tegen een armoedige, technisch zeer beperkte tegenstander als Emmen was toch wel heel wat meer verwacht. Zeker na vorige week. Waar was het lef, waar was de felheid, de inzet, de intentie om te winnen? Niks van gezien. En dat kan zeker niet op het conto van de Emmenaren worden geschreven of geweten worden aan de rode kaart voor Breukers.. Heracles stelde vanaf de allereerste minuut enorm teleur door op alle fronten niet thuis te geven.
Wil je ons magazine Frens voortaan digitaal ontvangen in plaats van de papieren versie? Dat kan!

Laat het ons weten met een mailtje naar frens@hartvoorheracles.nl.
Vermeld daarin je naam en adres.
Uiteraard is dit alleen mogelijk als je lid bent van Hart voor Heracles.

Digitale verspreiding scheelt de supportersvereniging kosten voor drukwerk en verspreiding, twee flinke posten. Bovendien kunnen we de digitale versie eerder en sneller verspreiden.

De nieuwe frens komt deze maand uit. We hebben ons magazine ook in een nieuw jasje gestoken. En: hij telt meer pagina's dan ooit, 60! Boordevol interviews, verhalen, beschouwingen en enkele nieuwe rubrieken!

Als je voor 15 maart a.s. een mailtje stuurt ontvang je frens 21 al digitaal.


Waar iedereen gehoopt had op een lekker potje voetbal tussen twee concurrenten in de subtop, werd het zaterdagavond in het Polman Stadion een matige vertonining. Heracles begon slapjes tegen Utrecht, miste felheid en kwam al na tien minuten op achterstand. Daarna herpakte Heracles zich enigszins, Utrecht liet de thuisploeg komen en loerde op de counter. Van beide kanten was het eigenlijk niet erg goed voetbal wat er te zien was. Toch waren er kansen voor Heracles. Zo kwam Adrian Dalmau een teenlengte te kort om de gelijkmaker aan te tekenen en kon Lerin Duarte in kansrijke positie uithalen na een overstapje van Kuwas, maar schoof hij de bal ver naast.

Vlak voor rust kwam Heracles ineens met tien man te staan. Na een duel tussen Jesper Drost en een tegenstander, bleef deze op het gras liggen. Scheidsrechter Bax liet eerst gewoon doorspelen maar werd door de VAR teruggefloten. Na uitvoerige bestudering van de beelden trok hij de rode kaart. Een discutabele beslissing, Drost kwam inderdaad te laat maar haalde niet echt door. Vlak voor rust moest Peterson, die behalve een slim schot op doel vooral slordigheden liet zien, de kleedkamer opzoeken nadat hij in een luchtduel gewond was geraakt. Dabnay dos Santos was zijn vervanger.


De tweede helft was amper op streek of het tiental van Heracles moest de volgende tegenslag incasseren. Jansen kopte de 0-2 binnen. De wedstrijd leek eigenlijk wel gespeeld, Heracles wist vervolgens ook niet veel klaar te spelen. Maar inneens was daar Lennart Czyborra die zijn tegenstander omspeelde, oprukte en met een voorzet Dalmau wist te vinden die fraai binnenkopte. Zou het dan toch nog? Het publiek veerde op uit de sluimerstand, even leek Heracles de geest te krijgen, maar de hoop vervloog al binnen vijf minuten toen de gelanceerde Kerk Dario van den Buijs van zich af schudde en Janis Blaswich passeerde met een strakke bal in de verre hoek, 1-3. In de slotfase liep Utrechts nog uit naar 1-5 door twee penalties waarvan de laatste door weer ingrijpen van de VAR werd gegeven. Die uitslag was geflatteerd, maar op de overwinning van Utrecht, dat nu over Heracles heen gaat op de ranglijst, viel weinig af te dingen. Daarvoor was Heracles vanavond veel te flets.