Nieuws

Eerst even over de regels. Dit seizoen plaatsen de nummers 4 t/m 7 zich voor de play-offs om een ticket in de voorronde van de Europa League. Mocht Ajax de beker winnen dan plaatsen de nummers 5 t/m 8 zich. Kijkend naar de stand op dit moment maakt het dus niets uit of Willem II ons nog inhaalt. Het gaat er vooral om dat we de nummers 8 c.q. 9 en lager voor blijven.

Historie

Drie keer wisten we ons te kwalificeren voor de play-offs. De eerste keer was in 2010. Na een goed seizoen onder Gertjan Verbeek waarin we als zesde eindigden, leek het in Kerkrade goed te gaan tegen nummer 9 Roda JC. Een late gelijkmaker (1-1) van Bas Dost zorgde voor een goede uitgangspositie voor de return. Toen Darl Douglas 1-0 scoorde was de volgende ronde in zicht, maar helaas, een eigen goal van Antoine van der Linden zorgde 10 minuten voor tijd voor de gelijkmaker. Zelfs een verlenging bleek niet haalbaar, in de 92eminuut scoorde Bodor en een 1-2 nederlaag was ons deel.

Het jaar daarop, onder Peter Bosz, leek het opnieuw goed te gaan. Thuis tegen Fc Groningen waren we oppermachtig. Na een kwartier was het al 2-0 door Samuel Armenteros en Darl Douglas. Ivens zorgde voor 2-1 en na rust was het weer Samuel Armenteros die scoorde. Daarna regende het kansen voor Heracles, maar het was Groningen dat middels Bacuna scoorde. De 3-2 bleek in Groningen niet genoeg. Na een 2-0 achterstand kwam de tegentreffer van Glynor Plet vlak voor tijd te laat. Pas in 2016 lukte plaatsing voor Europa wel. Na vier geweldige wedstrijden tegen Fc Groningen en Fc Utrecht was het op 22 mei een historische dag.

Gemiddeld over de laatste tien seizoenen heb je 45, 46 punten nodig om je te plaatsen. In 2015 had je 51 punten nodig, in 2013 was 41 punten genoeg.

Programma

Wij spelen nog thuis tegen NAC, Heerenveen en Excelsior. Uit tegen Feyenoord, AZ en PSV. Uit zijn geen punten te verwachten, misschien bij een goede dag tegen Feyenoord. Thuis zal er gewonnen moeten worden van NAC en Excelsior. We komen dan op 42 +6 = 48 punten. Dat moet op zich genoeg zijn, maar of dat ook dit seizoen geldt? Een paar punten extra, tegen Heerenveen bijvoorbeeld, zou mooi zijn. De twee belagers van Heracles zijn Groningen en Heerenveen - want of Willem II nou achtste wordt en wij zevende of andersom doet er niet toe.

Groningen (38 punten) speelt nog thuis tegen Excelsior, Ajax en Fortuna en uit tegen Heerenveen, PEC en Emmen.
Heerenveen (36 punten) speelt thuis tegen Groningen, VVV en NAC. Ze moeten naar Feyenoord, Emmen, Heracles en Utrecht.

Groningen is duidelijk de belangrijkste concurrent en heeft een niet al te zwaar programma.

Vervolg artikel
Op dit artikel volgt vrijdag nog een vervolg dat ingaat op de vraag: als we de play-offs halen, hebben we er dan ook wat te zoeken?

Volgens VI zou Heerenveen zijn oog hebben laten vallen op Adrián Dalmau. De spits zou het gat moeten vullen dat ontstaat door de terugkeer deze zomer van huurling Sam Lammers naar PSV. De Friezen zullen wel flink in de buidel moeten tasten, want onze Spaanse topscorer ligt tot en met volgend seizoen vast bij ons. Bovendien is het maar de vraag of Heerenveen dat geld heeft, het rommelt al een hele tijd bij de Friezen en financieel staat de club er ook niet florissant voor. Maar goed, de transferperiode is ook nog een eind weg.

In een wedstrijd die een gezapige eerste en een spectaculaire tweede helft kende, moest Heracles dinsdagavond buigen voor Willem II: 3-4. Het had niet veel gescheeld of Heracles maakte een 0-3 en een 2-4 achterstand goed. In de extra tijd weigerde de overigens goed fluitende, in de Eredivisie debuterende scheidsrechter Sander van der Eijk in een duw in de rug van Adrian Dalmau in het doelgebied een overtreding te zien, anders had Heracles wellicht toch nog met een punt het strijdperk verlaten. Maar het mocht niet zo zijn.


Zoals gezegd, de eerste helft was nogal mat. De vonken vlogen er bepaald niet van af. Heracles nam aanvankelijk het initiatief, zonder echter gevaarlijk te worden. Gaandeweg zakte de ploeg terug, de opbouw verliep steeds trager en moeizamer. Aan beide zijden deed zich welgeteld één gigantische kans voor, Brandley Kuwas schoot echter hoog over en Willem II werd door de lat van een doelpunt afgehouden. In het laatste kwartier voor rust drongen de Tilburgers meer aan, ze voetbalden makkelijker dan Heracles. Vlak voor rust leidde knullig balverlies van Jesper Drost tot de 0-1 ruststand van de voet van Alexander Isak, een 19-jarig Zweeds supertalent dat de Tilburgers sinds de winterstop (en het vertrek van Fran Sol) huren van Borussia Dortmund.

In de

tweede helft leek het al snel gedaan met Heracles. Na tien minuten speelde Lerin Duarte de bal in de voeten van een tegenstander die op wederom Isak passte, die dit keer vanaf de rechter kant met een strak schot via de paal de 0-2 aantekende. Heracles leek daarna even helemaal de weg kwijt, het doel van Janis Blaswich fungeerde als een schiettent en toen algauw de 0-3 viel, leek het pleit definitief beslecht. Ditmaal was Isak de aangever.

Toen Brandley Kuwas vlak daarna echter schitterend binnen schoot, was er ineens weer hoop. Het publiek vuurde de ploeg hartstochtelijk aan, Heracles liet ineens zijn tanden zien en vocht voor elke bal. Dalmau wist via een been van een tegenstander Joey Konings te bereiken die alleen voor de keeper koelbloedig afrondde, 2-3. Er waren nog tien minuten te spelen. Heracles ging op jacht naar de gelijkmaker en stichtte met onder meer een uitstekende Lennart Czyborra via de linkerflank voortdurend gevaar, maar kreeg het deksel op de neus toen de Tilburgers in een messcherpe counter terugsloegen, 2-4. Het beslissende passje kwam van Isak.

Nog gaf Heracles zich niet gewonnen. Dalmau kopte een voorzet van Kuwas tegen de touwen, 3-4. Zou het dan toch nog? Er kwamen vijf minuten speeltijd bij, maar tot een gelijkmaker kwam het niet, al was de ploeg er nog een enkele maal dichtbij. En als de scheids die duw in de rug van Dalmau, die volgens tv-beelden toch een duidelijk onregelmentaire actie was, met een penalty had bestraft... Tja, als.

Heracles verloor zo deze 'zespuntenwedstrijd'. Willem II is tot op twee punten genaderd. Groningen en Heerenveen volgen daarachter. Heracles zal zaterdagavond moeten winnen van NAC gelet op het resterende programma. Er komen uitwedstrijden aan tegen Feijenoord, AZ en PSV. Thuis ontvangt de ploeg nog Heerenveen en Excelsior. Het zal er om gaan spannen. Het is te hopen dat de ploeg toch zelfvertrouwen put uit deze nederlaag en eindelijk eens vanaf minuut één met het mes tussen de tanden gaat spelen.

In het home van Hart voor Heracles is nu ook een muntenautomaat geïnstalleerd voor de koffie. Voortaan kun je de koffie dus met munten betalen. Graag zelfs, want we willen zo veel mogelijk van betalingen met contant geld af. Veiliger, makkelijker voor de administratie, efficiënter.

De automaat wisselt ook.

De zilveren munten voor de koffie kosten 1 euro. Melk en suiker krijg je er als vanouds gratis bij.

Ook op bezoek bij De Graafschap zat het Heracles bepaald niet tegen. De ploeg boog dankzij twee mooie schoten van Brandley Kuwas en Lerin Duarte in de tweede helft een achterstand van 1-0 om in een voorsprong van 1-2, wat tevens de eindstand werd.

In de eerste helft waren de veel energiekere superboeren heer en meester en kwam Heracles er nauwelijks aan te pas. De gastheren wisten echter slechts een van de vele kansen te verzilveren. Daardoor stond het bij rust slechts 1-0, terwijl het ook 3-0 of 4-0 had kunnen staan.

Wat dat betreft vertoonde de wedstrijd een opmerkelijke parallel met de vorige, tegen Vitesse, en eigenlijk ook met die weer daarvoor, bij Emmen. Heracles toonde zich ook toen buitengewoon effectief in het benutten van de schaarse kansen, terwijl de tegenstanders veruit het beste van het spel hadden. Na de twee goals was De Graafschap nog wel enkele malen dichtbij de gelijkmaker, maar het aluminium en (wederom) uitstekend keeperswerk van Janis Blaswich stonden in de weg.

Frank Wormuth gaf na afloop volmondig toe dat de overwinning bepaald geen afspiegeling was van het wedstrijdbeeld en dat de gastheren minstens een gelijkspel hadden verdiend. Maar hij voegde er ook aan toe dat Heracles niet voor niets in de subtop meedraait.

Dankzij de winst stootte Heracles zaterdagavond zelfs door tot de vijfde plek op de ranglijst. De play offs komen steeds dichterbij.