Nieuws

Voor Heracles is het bekertoernooi alweer ten einde. Thuis tegen Vitesse werd het in de tweede ronde 0-2. Op de overwinning van de Arnhemmers viel weinig af te dingen.

In de eerste helft ging de strijd gelijk op, met aan beide kanten een paar kansen. Voor Heracles was de beste mogelijkheid voor Brandley Kuwas, die na een miskleun van Vitesse-keeper Eduardo van rechts op doel af ging en alleen nog een speler voor zich had maar in het zijnet schoot. Vlak voor rust kwam Vitesse op voorsprong door een, het moet gezegd, schitterend schot van Odegaard vanaf de punt van de zestien in de verre bovenhoek. De bal was onhoudbaar voor Michael Brouwers, die overigens een uitstekende partij keepte.

Na rust kakte de wedstrijd wat in. Heracles wilde wel maar kwam er niet door, Vitesse controleerde en als het aandrong was het zelfs een paar maal dicht bij de tweede treffer, onder meer via Bryan Linssen die een schot door de lat gekeerd zag worden. De enige keer dat Heracles in de tweede helft gevaar wist te stichten was uit een vrije trap van Kuwas. Eduardo pareerde met zijn vuisten , Adrian Dalmau was er net als bij PEC Zwolle als de kippen bij maar kopte de bal in de rebound over. Het publiek veerde op maar van een slotoffensief wilde het niet komen. Sterker nog, Vitesse maakte in de slotfase aan alle illusies een einde via een uitbraak die werd opgezet door de rappe en listige Linssen.

Was het een verschil in kwaliteit, of een gebrek aan samenhang of aan gretigheid? Zeg het maar.

Heracles heeft aan het duel met PEC Zwolle zaterdagavond een punt overgehouden. Het was een wedstrijd met twee gezichten. In de eerste helft was Heracles de bovenliggende partij. Zwolle was wel furieus uit de startblokken gekomen en creëerde in de eerste minuten zelfs twee dotten van kansen, maar daarna pakte Heracles het heft in handen. Adrián Dalmau toonde weer zijn Torinstinct door een geweldige vrije trap van Brandley Kuwas die terugkwam van de lat tegen de touwen te koppen. Heracles wist daarna echter niet door te drukken.

In de tweede helft was het andersom. Heracles kreeg eerst nog een geweldige kans om er 2-0 van te maken, maar daarna was het PEC Zwolle dat de teugels in handen nam. De gastheren drongen Heracles terug en de gelijkmaker kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Vervolgens ging PEC Zwolle verwoed op jacht naar de winnende treffer, maar die kwam er ondanks meerdere kansen niet, vooral dankzij Janis Blaswich die enkele goede reddingen verrichtte - maar ook twee keer in de fout ging bij hoge ballen. Heracles mocht dus niet klagen over het gelijkspel.

Heracles heeft zich met een 4-1 overwinning op Groningen nog steviger op de vierde plek van de ranglijst genesteld. Ondanks de ruime cijfers kwam de overwinning toch wat moeizaam tot stand.

De eerste helft was boeiend en spectaculair. Heracles begon goed, was gevaarlijk maar kwam niet tot scoren. Na dik een kwartier viel de bal er aan de andere kant wel in via Mahi. De Groninger aanvaller zorgde samen met de Japanner Ritsu Dohan voor het gevaar van Groningse zijde. Even voor de treffer had de Japanner al de lat geraakt. Tien minuten later bracht Adriàn Dalmau de stand weer in evenwicht na een fraaie combinatie.

In het laatste kwartier van de eerste helft kende scheidsrechter Martin van den Kerkhof aan beide kanten een strafschop toe, die echter telkens na tussenkomst van de VAR alsnog door de scheids werden geannuleerd.

In de eerste minuut van de tweede helft kreeg Heracles de 2-1-voorsprong cadeau. Groningen doelman Sergio Padt blunderde opzichtig bij een lage voorzet van Brandley Kuwas waarna Dalmau zijn tweede treffer aan kon tekenen.

Vervolgens zakte de wedstrijd naar een bedenkelijk niveau met aan weerszijden veel balverlies en slechte passes. De wedstrijd leek dood te bloeden maar leefde het laatste kwartier toch weer wat op. Andermaal Doan was vlak bij de gelijkmaker na een fraaie solo, maar hij stuitte opnieuw op het aluminium. Even later profiteerde Heracles van de ruimte die Groningen achterin liet ontstaan. Duarte passte op Stefan Peterson, die liep het strafschopgebied binnen en schoof voor op Kuwas, 3-1. Daarmee was de wedstrijd gespeeld. In de extra tijd passeerde Kuwas met een prachtige vrije trap nog de aan de grond genagelde Padt.

Aan inzet had het de Heraclieden deze middag niet ontbroken, waarmee de spelers er blijk van gaven de boodschap van de trainer te hebben opgepakt. Maar het spel liet grote delen van de wedstrijd veel te wensen over. Het uitermate povere Groningen had gewoon veel overtuigender opgerold moeten worden. Misschien lag dat mede aan het ontbreken van Mo Osman (niet fit genoeg na interlands en late terugkeer) en Duarte (slecht tegen Vitesse), waarmee aan creativiteit op het middenveld werd ingeleverd. Voor hen in de plaats stonden Jesper Drost en Yoëll van Nieff aan de aftrap.

Het resultaat viel natuurlijk tegen. Maar ondanks dat beleefden sponsoren/adverteerders van Hart voor Heracles afgelopen zondag toch een gezellig uitje naar de Gelredome om de wedstrijd tegen Vitesse bij te wonen.

Elk jaar organiseert ons commercieel team een event voor sponsoren/adverteerders. In het verleden waren er onder meer een avond met Eric Braamhaar, een rondleiding door het (toen nog spiksplinternieuwe) stadion en een gezellige feestavond. Deze keer pakte men het eens anders aan: mee naar een uitwedstrijd en de wedstrijd samen met andere supporters beleven vanuit het uitvak. Dat viel bijzonder in de smaak. Voor een natje en een droogje was uiteraard gezorgd. Dus absoluut voor herhaling vatbaar. En dan graag ook met drie punten terug naar huis natuurlijk.Aan de triomftocht van Heracles is zondagmiddag op bezoek bij Vitesse een ontluisterend einde gekomen. In Arnhem droop het team af met een 4-0 nederlaag en daar viel niks op af te dingen, want In 90 minuten had de ploeg nauwelijks enig gevaar weten te stichten. Heracles oogde vanaf het begin mat, kleurloos en onzeker, terwijl daar toch helemaal geen reden voor was. Vitesse moest namelijk vanwege blessures en schorsingen aantreden met een sterk gewijzigd elftal. Na tien minuten lag de bal echter al achter Jens Blaswich.

Wie verwachtte dat Heracles na die tegengoal alle schroom van zich af zou werpen en vrijuit zou gaan voetballen, werd teleurgesteld. Het tempo lag te laag en de combinaties liepen spaak door slordigheden. Op slag van rust werd het 2-0. Na rust maakte keeper Michiel Brouwer zijn eredivisiedebuut toen hij de geblesseerde Blaswich verving. Heracles leek wat meer in de wedstrijd te komen, kwam meer aan voetballen toe. Na zo'n tien minuten ging Maximilian Rossmann per brancard ook nog van het veld - nee, het zat allemaal ook niet mee - en daarna scoorde Vitesse de 3-0 en was de wedstrijd gedaan.

Vitesse miste in de extra tijd in de persoon van Büttner nog een (tweede) penalty. De uitslag had dus ook makkelijk nog hoger uit kunnen vallen.

Het was alweer de tweede keer dat Heracles dit seizoen door het ijs zakte. De eerste keer, met een 5-0-nederlaag bij Willem II, werd de verklaring vooral gevonden in onderschatting en te snel terug willen komen na een achterstand. Daar zou het team van geleerd (moeten) hebben. Waar het nu aan lag? Er zijn twee weken om dat te analyseren. En in die tijd blijft Heracles 'gewoon' vierde.