Nieuws

Verslag volgt...

Heracles heeft een wat sneue nederlaag geleden op bezoek bij Feyenoord. Door een volkomen belachelijke penalty in de slotfase wierp scheidsrechter Kamphuis de 2-1-winst in de schoot van de gastheren.

De Rotterdammers waren in de eerste helft de bovenliggende partij, maar vooral dankzij een uitstekende Janis Blaswich wisten de Rotterdammers dat overwicht slechts in één goal uit te drukken. Wat de intenties precies waren van de door trainer Wormuth uit de hoed getoverde tactiek met Dos Santos centraal wat hangend achter de aanval in plaats van Dalmau gewoon voorin, werd niet duidelijk. Heracles was nauwelijks gevaarlijk en leed veel balverlies nog voor de middenlijn bereikt was.


De tweede helft was amper begonnen of Heracles stond op gelijke hoogte. Kristoffer Peterson verrichtte het voorbereidende werk, Jesper Drost kon van dichtbij binnentikken.

Het bleek de voorbode voor een tweede helft die een heel ander beeld opleverde dan de eerste.


Heracles speelde veel beter, draaide Feyenoord de duimschroeven aan terwijl bij de gastheren bijna niks meer lukte. . Na dik een uur bleek Feyenoord-spits Jörgensen zo gefrustreerd over het mislukken van zijn acties dat hij TIm Breukers een trap van achter verkocht, waarna hij door ingrijpen van de VAR het veld kon verlaten. Gek genoeg begon Feyenoord vanaf dat moment wel met meer vechtlust en overtuiging te spelen.

In de 81e minuut wees scheidsrechter Kamphuis ineens naar de penaltystip omdat Maximilian Rossman Botteghin zou hebben vastgehouden. De VAR keurde het besluit van Kamphuis goed, maar tv-beelden lieten zien dat er werkelijk helemaal niks aan de hand was. Wat bezielde die VAR in godsnaam? Berghuis mocht zo de 2-1 scoren. Vlak daarna was er nog een geweldige kans voor Adrián Dalmau, maar hij stond net iets te ver naar voren om de bal in te kunnen koppen.

Een onverdiende en onterechte nederlaag. Het was niet de eerste keer dat Heracles door een scheidsrechter werd benadeeld in De Kuip. Een gelijkspel was zonder meer een betere afspiegeling van het spelbeeld over 90 minuten geweest. Ernstige consequenties heeft de nederlaag vooralsnog niet. Gewoon winnen van Heerenveen komende week vrijdag en we blijven op schema voor de play-offs.

Er dreigt een kink in de kabel te komen van de plannen om samen met FC Twente een vernieuwde, echt gezamenlijke jeugdopleiding op te zetten. De gemeente Enschede wil namelijk dat Twente met de jeugdopleiding en met de vrouwenafdeling het trainingscomplex in Hengelo verlaat en terugkeert in Enschede. Het is een van de voorwaarden die de gemeente heeft verbonden aan een herstructureringsplan van de club (zeg maar: reddingsplan). Overigens blijft de club dan nog altijd met zo'n vijftig miljoen schuld opgezadeld.

Maandagavond 8 april stemde de gemeenteraad in met het plan, dat onder meer inhoudt dat de gemeente vijf miljoen euro schuld kwijtscheldt en nog eens negen miljoen omzet in een achtergestelde schuld, waarover de club dan geen rente en aflossing hoeft te betalen. De raad stond min of meer voor het blok, want investeerders ('de noabers') wilden alleen geld (veertien miljoen) in de club steken als de gemeente ook over de brug kwam. Als voorwaarde stelde de gemeente dat de vrouwen- en jeugdteams zo snel mogelijk het trainingscomplex in Hengelo verruilen voor de trainingslocatie Het Diekman in Enschede, waar de club vroeger ook zijn wedstrijden speelde.

Dat zou dus betekenen dat de voorgenomen, nieuwe jeugdopleiding ook in Enschede gevestigd gaat worden en dat staat natuurlijk haaks op het principe van gezamenlijkheid, dat de basis vormt van de samenwerking.

Heracles-directeur Rob Toussaint wil nog niet op de zaken vooruitlopen, want hij heeft nog geen precies beeld van de consequenties van de gemeentelijke voorwaarde. 'Als het rigoreus is, moeten we ons beraden', zo liet hij aan tcTubantia weten. 'Maar dat kan ik me niet voorstellen. Het is alleen maar goed om een gezamenlijke jeugdopleiding te hebben. Niet alleen in het belang van Enschede of Almelo, maar in het belang van de hele regio.'

Donderdag 11 april heeft hij er een gesprek over met Twente, dus dan wordt er wellicht meer bekend over hoe het nou verder gaat.

In Hengelo zijn ze ook niet blij met de voorwaarde die Enschede heeft gesteld. Daar vindt men de verhuizing kapitaalvernietiging, de gemeente heeft immers ook geïnvesteerd in het trainingscomplex daar.

Met de verhuizing naar Enschede zouden overigens ook flinke kosten zijn gemoeid, want dan moet het trainingscomplex daar vernieuwd en uitgebreid worden.

Opvallend is verder dat Enschede aan de financiële steun voor Twente helemaal geen eisen heeft gesteld aan onder meer spelersbudgetten en ook verder geen financiële kaders heeft gesteld. Twente zou zo maar weer naar hartelust spelers kunnen aantrekken en waar dat toe kan leiden weten we onderhand maar al te goed.


Heracles pakte zaterdagavond drie belangrijke punten tegen NAC maar wat ging het moeizaam. De ploeg had in de eerste helft een licht overwicht, in de tweede helft was het helemaal éénrichtingsverkeer, maar combinerend noch met afstandsschoten lukte het de Bredase muur te slechten. De combinaties liepen telkens vast zodra de zestien was bereikt, de schoten van Kristoffer Peterson, Lerin Duarte en Brandley Kuwas gingen over of naast. Het voetbal was van beide kanten erg pover en aangezien Heracles heel moeilijk echte kansen wist te creëren was het voor het publiek niet bepaald genieten geblazen.

Het was een 'Geduldspiel', zei Frank Wormuth na afloop. Het geduld werd in de tachtigste minuut dan eindelijk beloond toen Kuwas met een fraaie voorzet Peterson wist te bereiken die van dichtbij inkopte. Eindelijk was de ban gebroken.

Wormuth nam ook het woord 'langweilig' in de mond, maar maakte zijn spelers wel complimenten voor het feit dat ze geleerd hadden van de nederlaag dinsdag tegen Willem II door geen ruimtes weg te geven en keihard bleven werken. 'Ein Arbeitssieg'.

Op de overwinning viel niks af te dingen, beaamde ook coach Ruud Brood van NAC, wiens ploeg eigenlijk niks klaarmaakte en liet zien dat het niet voor niets hekkesluiter is.

Een dik verdiende zege dus en een broodnodige met het oog op het zware uit-programma met Feyenoord, AZ en PSV als tegenstanders. Voorlopig staat Heracles stevig op een plek die recht geeft op de play-offs.


Mochten we de play-offs halen, hebben we er dan wel wat te zoeken? Die vraag hoor je nog wel eens zo links en rechts.

Tja als je op een plek eindigt die recht op plaatsing geeft heb je er altijd wat te zoeken. Zijn we dan kansloos tegen bijvoorbeeld Vitesse of Utrecht?

Dit seizoen verloren we drie van de vier wedstrijden tegen hen en de thuiswedstrijd tegen Vitesse wonnen we bepaald geflatteerd. En laten we eerlijk zijn, het zit dit seizoen niet echt tegen.

Maar ja, we blijven Heracles waarmee maar gezegd wil zijn dat je het nooit weet. Halen we het niveau Willem II- en Vitesse-thuis, en VVV- en Emmen-uit, om maar wat te noemen, dan zijn we kansloos. Spelen we zoals uit en thuis tegen Ajax, Heerenveen-uit, AZ-thuis en Fortuna-thuis, dan hebben we wel degelijk kansen tegen elke tegenstander.

Zaterdag NAC

De Bredanaars staan onderaan, dus daar behoren we van te winnen. En daar moeten we ook van winnen gelet op de rest van ons programma. Maar NAC won woensdag voor de eerste keer buitenshuis, bij Excelsior. Daarvoor werden in uitwedstrijden maar drie punten gehaald door gelijk te spelen bij Den Haag, PEC en Groningen.
Op papier een makkie dus, maar NAC vecht voor haar laatste kans, dus makkelijk wordt het niet. Of NAC voluit op de winst gaat spelen valt te betwijfelen, daar is Ruud Brood de trainer niet naar. Hij zal ongetwijfeld hebben gekeken hoe Willem II het van de week aanpakte. Afwachten, Heracles laten komen en dan proberen toe te slaan.

Hopelijk krijgen we wel een betere arbiter en een betere VAR dan in Breda. De doodschop die de notoire schopper Kali uitdeelde was niet rijp voor rood, maar donkerrood. Makkelie en VAR oordeelden anders en vonden geel genoeg. Overigens is de heer Kali door Brood weer teruggehaald bij de selectie, dus hij zal waarschijnlijk meedoen (allemaal fluiten zodra hij aan de bal is).

Mocht Heracles in goede vorm steken dan doet de ploeg er goed aan om het doelsaldo te verfraaien. Twee jaar geleden liepen we de play-offs mis door een slechter doelsaldo dan Groningen en Heerenveen. Ook nu is het spannend: ons saldo is nu -4, dat van Groningen -3 en van Heerenveen -5 (net als Willem II). Wel opvallend: teams in beeld voor de play-offs met een negatief doelsaldo.

Kristoffer Peterson keert terug in de basis ten koste van Jesper Drost. Dat is alvast een opsteker.

Scheidsrechter is Richard Martens. Hij heeft Heracles nog niet eerder gefloten. Het wordt zijn tiende wedstrijd in de Eredivisie