Nieuws

Heracles heeft zondagavond thuis van PSV verloren op een manier die wel past bij hoe we vaker van PSV verloren: de ploeg speelde goed, had over langere periodes zelfs een overwicht, maar PSV maakte de goals zonder overtuigend te spelen. 0-2 werd het. Maar: ondanks de nederlaag geeft het spel vertrouwen. Trainer Frank Wormuth zei na de wedtrijd dan ook dat hij 'stolz' was op zijn jonge ploeg.

Het was een levendig duel. De eerste twintig minuten waren voor PSV dat daarbij geholpen werd door veel slordig balverlies aan zwart-witte zijde. Bakboord, Czyborra, Merkel, ze gaven de ballen soms klungelig weg. Na dik een kwartier versnelde Bergwijn en schoot hij vanaf zo'n 25 meter strak in de hoek, Blaswich was kansloos. Het was ook het enige wapenfeit van de international, die verder weinig opvallend speelde. Daarna nam Heracles het heft in handen. Bijleveld leek dichtbij de gelijkmaker, maar Zoet wist zijn schot nog net te pareren. Van der Water had de gelijkmaker ook op de pantoffel, hij kwam alleen op Zoet af na een combinatie met Dessers, maar schoot met zijn zwakke rechterbeen in het zijnet.
Na rust veranderde het spelbeeld weinig. Heracles viel aan, PSV wachtte af tot het kon counteren, maar de verdedigers van Heracles waren hun tegenstanders telkens te slim af. Tot na bijna een uur spelen Gokpa de bal op links kreeg in de zestien, even wachtte en toen aflegde op de instormende Ihattaran die de bal binnenschoof, 0-2. Een goal uit het niets, maar de wedstrijd was daarmee een gelopen koers. Heracles probeerde het nog wel, de ploeg bleef aanvallen en was ook wel dreigend maar echt gevaar was er voor Zoet eigenlijk niet. Opvallend was wel dat PSV nogal wat overtredingen nodig had om Heracles te stuiten, zes Eindhovenaren pakten geel.

Toch geeft het spel dat Heracles op de mat legde vertrouwen. Wormuth had nu ook eens voor de meest logische opstelling gekozen, zonder Dos Santos en Rossmann, maar met Knoester en Kio (Orestis zo je wilt), die beiden een prima indruk maakten. Pröpper zat overigens niet bij de wedstrijds

electie, hij was kennelijk niet fit. Voorin zorgden Van der Water, Dessers en Mauro voortdurend voor dreiging en gaven ze hun tegenstanders meerdere malen in de luren, maar het was te vaak 'net niet' en het afmaken van kansen liet te wensen over. Volgens Wormuth is dat echter een kwestie van tijd. 'Het is een heel jonge ploeg, zeven jongens zijn 22 of jonger, van hen is Czyborra de meest ervarene.' Hij zag een duidelijke 'Steigerung der Mannschaft' en heeft er dan ook het volste vertrouwen in dat dat ook tot meer effectiviteit zal leiden. Op één puntje uit drie wedstrijden en één goal in drie wedstrijden moeten we ons wat hem betreft dus niet blind staren.


Frank Wormuth stak na afloop van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard zijn woede over de arbitrage en de VAR niet onder stoelen of banken.

Hij vond dat de goal van Dessers in de eerste helft ten onrechte werd afgekeurd, dat Ninaj rood had moeten krijgen voor zijn overtreding op Merkel en dat de penalty diep in blessuretijd niet gegeven had mogen worden.

'Mauro houdt zijn armen langs zijn lijf, dat is duidelijk. Er kwam voorafgaand aan het seizoen een scheidsrechter bij ons langs en die vertelde ons dat wanneer de armen langs het lichaam gehouden worden en het lichaam niet groter maken, dat het geen hands is. Dit was dus absoluut geen hands', brieste Wormuth, die er toch om bekend staat altijd zijn rust te bewaren.

'Tegen de scheidsrechters wil ik zeggen, sorry, jullie hebben een zeer, zeer slechte dag gehad. Jullie zijn vandaag de grote verliezers, wij niet. Natuurlijk ben ik gefrustreerd en weet ik dat scheidsrechters ook maar mensen zijn, maar iedereen kon vandaag zien dat dit fout was. Iedereen, behalve de scheidsrechters.'

Ook vroeg hij zich hardop af: 'Waarom hebben een VAR nodig als de arbitrage zich niet aan de regels houdt die voor het seizoen zijn uitgelegd? Dit was gewoon geen hands. Of Dessers bij de 0-1 een overtreding maakt, daar valt nog een discussie over te voeren, al is voetbal gewoon een contactsport. Maar goed, we kunnen het niet meer veranderen. Ik kan alleen maar tegen mijn ploeg zeggen dat er iets is gebeurd door de arbitrage vandaag, maar natuurlijk hadden wij het ook veel eerder moeten beslissen.'

Heracles heeft in extremis een overwinning op Fortuna Sittard uit handen gegeven. In Sittard werd het 1-1 nadat Heracles een half uur lang op een zekere overwinning op het armetierige Fortuna leek af te gaan. Silvester van der Water had de ploeg na een uur spelen op voorsprong gezet uit een schitterende pass van Mo Osman. Fortuna leek niet bij machte daar iets tegenover te stellen, eerder leek de 0-2 te vallen dan de gelijkmaker. Maar in de slotfase zette Fortuna alsnog aan en liet Heracles zich terugdringen. In de extra tijd stuitte Passlack op de lat en op de vuisten van Janis Blaswicht en vlak daarna ging de bal op de stip toen Mauro Junior zich voor een schot gooide en hands maakte. Diemers miste niet waardoor Heracles en de Almelose fans vol frustratie aan de terugreis konden beginnen.

De hele wedstrijd had Heracles een overwicht. Dat leverde in de eerste helft al een doelpunt op dat om onbegrijpelijke redenen door scheidsrechter Kevin Blom werd afgekeurd. Hij keek op aangeven van de VAR net zo lang naar de beelden tot hij iets kon vinden om de 0-1 teniet te doen. Cyriel Dessers zou iets onreglementairs hebben gedaan, maar zijn tegenstander liet zich wel heel makkelijk vallen, een Schwalbe tot en met.

Blom en VAR niet mee

Heracles had Blom en de VAR sowieso niet mee. Vlak voor rust had Ninaj rood moeten krijgen na een aanslag op de benen van Merkel. Hij kwam er met geel van af, de VAR greep niet eens in. Bij de penalty kon je ook vraagtekens zetten.

Heracles had het echter ook aan zichzelf te wijten dat het niet met drie punten naar huis ging. Er waren met name voor Dessers kansen genoeg om de Limburgers van zich af te schudden, maar een gebrek aan scherpte speelde speelde hem parten.

Vier onverwachte wijzigingen

In elk geval hebben we een veel frisser en beter voetballend Heracles gezien dan een week geleden. Dat had zeker te maken met de wijzigingen die Frank Wormuth tot ieders verbazing had doorgevoerd. Vrijdagmiddag zei hij dat hij met dezelfde spelers zou beginnen, zodat die zich konden revancheren, maar zondagmiddag stonden er op vier posities andere spelers. Had Wormuth de nacht ervoor een visioen gehad? Centraal achterin stonden Robin Pröpper en Mats Knoester in plaats van Rossman en Van den Buijs, op het middenveld geen Szöke maar Orestis Kiomourtzoglou (centraal, waardoor Osman naar links schoof) en voorin geen Dos Santos maar Mauro Junior. 'Kio' deed heel veel nuttig werk waardoor Osman meer aanvallend kon spelen, Mauro-Dessers kan wel eens een leuke combi worden en achterin oogde het een stuk rustiger. Maar het armoedige Fortuna stelde de achterhoede ook nauwelijks op de proef, behalve dan in de fatale slotminuten. Hoe dan ook: ondanks de frustratie over de uitslag was er toch iets om vertrouwen uit te putten. Nu alleen maar hopen dat Wormuth niet weer gaat wisselen...

Heracles beleefde een ontluisterende seizoensstart tegen Heerenveen. Het werd 0-4 nadat de bezoekers al na een half uur met 0-3 voor waren komen te staan.

Vanaf de aftrap was Heerenveen de betere ploeg. Al na acht minuten lag de bal in het Almelose doel. Janis Blaswich dook ongelukkig over een houdbare vrije trap vanaf dertig meter van Dresevic. Acht minuten later moest onze keeper weer vissen toen Bruijn binnen de zestien alle vrijheid kreeg om te kappen en te draaien tot hij in schietpositie kwam en de bal in de rechterhoek lepelde. Heracles stelde er weinig tegenover. Er was een kansje voor Silvester van der Water en Mohammed Osman zag een aardig schot gepareerd worden. Maar de opbouw van Heracles was traag en stroperig, op het middenveld werd veel balverlies geleden en ook voorin kwamen veel passes niet aan. De enige die in aanvallend opzicht voor dreiging zorgde, was Lennart Czyborra die een paar keer goed opkwam langs de linkerflank.

Na een half uur verloor Maximilian Rossman de bal klungelig binnen de zestien en lag de derde er in. Overigens had Blaswich Rossman ook niet aan mogen spelen, wat Rossman zijn keeper ook duidelijk te kennen gaf. Maar Rossman zelf viel ook het nodige te verwijten, zo ontstellend zwak hij speelde. De centrale verdediger, die ook al de vrije trap had veroorzaakt waaruit de eerste goal voortkwam, kon gelijk zijn plek overdoen aan Mats Knoester.

In de tweede helft trok Heracles energiek ten aanval om een debacle te voorkomen. Huurling Mauro Junior verving de in de eerste helft onzichtbare Dabney dos Santos en viel goed in. Het voetbaltalent druipt van de Braziliaan af, daar gaan we vast en zeker nog veel moois van zien dit seizoen.

Maar hoewel het tweede bedrijf zich vooral op de Friese helft afspeelde, wist Heracles nauwelijks echt gevaar te stichten. Er was een afstandsschot van Merkel en Cyriel Dessers kreeg een half kansje. Een kwartier voor het einde bracht Wormuth nog Teun Bijleveld voor Adrian Szöke, ook die viel niet onverdienstelijk in.

Maar de overwinning van Heerenveen kwam nooit in gevaar, integendeel, de Friezen maakten er op het eind nog 0-4 van toen Ejuke alleen op Blaswich af mocht gaan.

Een ontstellend zwakke eerste helft kostte Heracles de kop. Het team oogde vooral onsamenhangend, alsof er niet al wekenlang was samengespeeld. Er valt nog veel werk te doen voor Wormuth en zijn collega's en dat hadden we gezien de toch goede voorbereiding, totaal niet verwacht.