Nieuws

Kristoffer Peterson is met overgrote meerderheid verkozen tot Man of the Match tegen ADO Den Haag. De spits was met twee doelpunten en veel goede, dreigende acties de grote man zaterdagavond, wat hem meer dan tweederde van de stemmen opleverde. .

Ver daarachter eindigden Lerin Duarte en Adrián Dalmau als respectievelijk tweede en derde.

Peterson werd door het panel van Voetbal International ook hoog gewaardeerd voor zijn optreden. Hij werd verkozen tot spits in het Elftal van de Week.

Hopelijk blijft het nieuws over onze buitenspeler daartoe beperkt deze week. Hij heeft door laten schemeren dat er belangstelling voor hem is, al zegt men van Heracles' zijde daar niets van te weten. Het zou ook wat zijn: twee wedstrijden achter mekaar top gespeeld en hup, weg. We zullen zien.


Heracles tegen ADO Den Haag was een wedstrijd vol spektakel. Uiteindelijk stond er 4-2 op het scorebord en daar was iedereen natuurlijk hartstikke blij mee. Maar het voetbal was niet overtuigend, er ging heel veel fout, aan beide kanten trouwens, en als het geluk én de arbitrage de Haagse gasten wat meer gezind waren geweest, had er ook een andere einduitslag op het scorebord kunnen staan.

Binnen zes minuten stond Heracles al met 2-0 voor. Scheidsrechter Joey Kooij legde de bal bij de eerste de beste aanval van de thuisploeg op de stip toen Adrián Dalmau naar het gras ging door een lichte duw van Tom Beugelsdijk. Kristoffer Peterson joeg de bal vanaf elf meter beheerst in de kruising. Drie minuten later blunderde de Haagse keeper Indy Groothuizen opzichtig toen Bart van Hintum een afgeslagen cornerbal op de pantoffel nam.

Een walk over werd het echter niet, al had Peterson zelfs de 3-0 nog op zijn schoen. In plaats daarvan scoorde ADO in de twaalfde minuut, waarbij Jens Blaswich te slap reageerde en ook nog eens in botsing kwam met Lerin Duarte.

‘Misschien kwamen onze goals te vroeg’, zei trainer Frank Wormuth achteraf. Het spel van Heracles leek door alle luxe een duidelijk plan te missen en het middenveld werd weggegeven. ADO greep het initiatief en de gelijkmaker na dik een half uur kwam niet geheel onverwacht, al was er de hulp voor nodig van Tim Breukers, die de bal uit een voorzet in eigen doel jaste. Heracles werd wakker geschud en herpakte zich, wat zowaar weer een voorsprong opleverde. In een klutssituattie scoorde Dalmau in derde instantie zijn eerste goal in de Eredivisie. En toen gingen we rusten.

In het tweede bedrijf ging de strijd gelijk op, het spel golfde op en neer. ADO was enkele malen dichtbij de gelijkmaker, raakte nog een keer de lat . Hun snelle spitsen waren een voortdurende plaag voor onze verdedigers, Heracles bleef maar net op de been. Halverwege de tweede helft kwam de bevrijdende vierde treffer, de mooiste van de avond uit een fraaie combinatie met Peterson als eindstation. Alleen ging er duidelijk buitenspel aan vooraf, maar dat werd door de arbitrage over het hoofd gezien.

Trainer Alfons Groenendijk van ADO ontving een gele kaart toen hij de scheidsrechter daarop wees. Nee, hij had door de arbitrage ‘een lastige avond‘ gehad, zei hij na afloop. ‘Dit verlies was niet nodig’.

Wormuth kon hem daarin wel enigszins volgen. Hij maakte er zelfs een grapje over. ‘Ik heb de scheidsrechter nog proberen te overtuigen dat het buitenspel was, maar hij wilde er niks van weten.’

Verder vond Wormuth dat de wedstrijd vooral ook een les in mentaliteit was geweest, waarbij hij doelde op de veerkracht van de tegenstander en het gebrek aan standvastigheid bij Heracles.

In elk geval loste de trainer met zijn eerste thuisduel een belofte in: hij wil dat zijn ploeg het publiek gaat vermaken. Dat is ook absoluut gebeurd. Ook toont het nieuwe Heracles heel veel drive en vechtlust, iets waar het in de afgelopen jaren wel eens aan leek te ontbreken. Maar qua voetbal heeft Wormuth nog veel werk te verzetten. De verdediging stond vaak te schutteren en de bezetting op het middenveld liet bij vlagen veel te wensen over.

Het zou zo maar kunnen dat er over enkele weken een team staat dat op meerdere plekken anders is ingevuld. Daar komt bij dat de transferwindow over een kleine twee weken pas sluit. Misschien dat Brandley Kuwas toch nog verkast, en misschien hebben we Peterson ook voor het laatst in het zwart-wit gezien – er gaan geruchten dat er voor hem belangstelling is. Gelukkig staat er al één vervanger klaar: Silvester van der Water liet in de tien minuten die hij mocht invallen zien dat hij een speler waar we nog heel veel plezier aan kunnen beleven.

Voortaan is het mogelijk om contactloos te pinnen als je munten wilt hebben in het home. Dat kan bij een nieuwe automaat die deze week wordt geïnstalleerd.

Gewoon pinnen blijft ook mogelijk en natuurlijk kun je ook bij ons aller Betsy terecht als je contant wilt betalen voor munten.

Het bestuur van HvH heeft veel vertrouwen in de nieuwe automaat. "Hij wisselt snel en ziet er goed uit. We denken dat hij een extra stukje klantvriendelijkheid brengt en daarmee een echte aanwinst is voor ons home."

En weer heeft Heracles de gedoodverfde titelkandiaat Ajax pijn gedaan in de openingswedstrijd van het seizoen. 1-1 werd het in de Johan Cruyff Arena. Kristoffer Peterson bracht Heracles in de 86e minuut op voorsprong met een prachtige kegel van zo'n 20 meter afstand, even later kwam Ajax uit een corner op gelijke hoogte. Omdat Ajax moest winnen floot scheidsrechter Serdar Gözübüyük in de slotfase alles voor de thuisploeg en telde hij liefst zes minuten extra speeltijd bij, maar Heracles hield stand.

Heracles begon goed aan de wedstrijd. Het zette veel druk op de tegenstander en het duurde wel een kwartier voor Ajax een beetje in zijn spel kwam. De eerste kansen waren ook voor de zwart-witten, spits Adrián Dalmau had een bal voor het inkoppen maar knikte in het zijnet. Ajax zette er weinig tegenover. Coach Erik ten Hag had zelfs gemeend niet zijn sterkste elf op te moeten stellen met het oog op de return tegen Standaard Luik deze week voor Europees voetbal. Die arrogantie kwam hem duur te staan.

Ook Duarte, terug als middenvelder, stichtte nog gevaar met een pegel van afstand die maar net overzeilde. Aan de andere kant kwam het gevaar vooral als Tadic en Ziyech aan de bal waren, de laatste zag een schot op de lat belanden.

In de tweede helft zette Ajax wel wat aan, maar Heracles bleef vrij simpel op de been. En als er al gevaar dreigde, was het doelman Janis Blaswich die pareerde - klemvast toonde hij zich trouwens niet echt, hij stompte de meeste ballen weg.

Ajax speelde zeer matig, stroperig en in een laag tempo, het publiek, dat de Amsterdammers bij het rustsignaal al op een fluitconcert had getracteerd, morde en naarmate de wedstrijd vorderde kreeg het verzorgd spelende Heracles steeds meer mogelijkheden om te counteren. Nadat Dalmau eigenlijk had moeten scoren was het even later, vier minuten voor het einde van de reguliere speeltijd, toch raak. Jammer dat de voorsprong twee minuten later alweer teniet werd gedaan, als Heracles met drie punten van het veld was gestapt, was dat ook niet eens onterecht geweest. Op basis van inzet, vechtlust en tactiek was het punt voor Heracles dik verdiend. Een fantastische seizoensopener van het nieuwe Heracles.

Ook het komend seizoen gaan we na elke wedstrijd weer de Man of the Match kiezen. Dat doen we door te stemmen op een van de vier beste Heraclieden in die wedstrijd. Uiteindelijk bepalen deze uitslagen ook de uitkomst van de Speler van het Jaar.

De selectie van de vier beste spelers in elke wedstrijd wordt verricht in een app-groepje. Heb je zin om daar aan mee te doen, meld je dan aan. Na elke wedstrijd kun je jouw selectie indienen. Ook gedurende de wedstrijd wordt er door de leden van deze app-groep al vaak kritische gediscussieerd.

Wil je meedoen, stuur dan een mailtje naar onze secretaris met je naam en telefoonnummer. Dan nemen we snel contact met je op om je aan de app-groep toe te voegen. Mail naar secretaris@hartvoorheracles.nl.