Volg ons! Bekijk ons op Facebook Bekijk ons op YouTube

Andere opzet eredivisie van de baan

Andere opzet eredivisie van de baan

De eredivisie blijft zoals die is. Het aantal clubs blijft achttien en wordt niet zoals de KNVB voorstelde, tot zestien teruggebracht. Ook komen er gaan play-offs om het kampioenschap tussen de beste zes. 

Dat is woensdag 17 mei bekend geworden op een vergadering van de Eredivisie CV in Zeist. Er waren te veel clubs tegen de voorgestelde veranderingen. Willem II, Excelsior, NEC, Sparta, Roda JC, ADO Den Haag, FC Groningen, Heracles en Go Ahead Eagles stemden tegen. Ook Feyenoord stemde op het laatste moment tegen, de landskampioen had er bezwaar tegen omdat er geen afspraak aan verbonden zou worden voor een verbod op kunstgras. 

Het eindvoorstel waarover gestemd was betrof een eredivisie met zestien clubs en een kampioensgroep met zes ploegen. Deze zouden dan na halvering van het aantal punten in de reguliere competitie, nog een volledige competitie om het kampioenschap moeten afwerken. Het zou de eredivisie naar verluidt zo'n vijftig miljoen euro extra inkomsten opleveren. Om genoeg clubs mee te krijgen, waren de topclubs bereid om circa vijftien miljoen euro te herverdelen. Maar daarmee zouden de economische verschillen tussen top en subtop niet kleiner worden, integendeel zelfs. 

De uitkomst van de vergadering betekent ook dat er voorlopig geen gelijkmatiger verdeling van de tv-inkomsten komen. Dat was namelijk onderdeel van het nieuwe format - zij het maar tot op zekere hoogte. 

Onze scheidende voorzitter Jan Smit was in het verleden een warm pleitbezorger in Zeist voor een eerlijker, socialer verdeling van de tv-gelden. Hij vond dat de grote clubs meer solidariteit moesten tonen met de kleinere clubs en dat in de verdeling van tv-gelden zouden moeten laten blijken. In landen als Engeland en Duitsland bijvoorbeeld worden de tv-gelden wel gelijk over de clubs verdeeld. 

 

Reacties:

Er is nog geen Reactie geplaatst

Reageren:

Nieuws bericht:
Andere opzet eredivisie van de baan

Naam:

Emailadres:

Reactie:

Code: Anti Spam. typ hier in: hvh

* alle velden zijn verplicht. m.u.v. het emailadres.